websikehealthcheck
websikehealthcheck

Az idősgondozásról...

Hogyan válasszon betegápolót idős rokona mellé?

Ilyenkor vagy szakít időt egy családtag az idős rokon ápolására, vagy megbíz valakit a gondozással.

Attól, hogy az ember megöregszik, még ugyanúgy megilletik az emberhez méltó körülmények. Egy jó ideig képes ezt magának biztosítani, de az idő múlásával előfordul, hogy a fiatalabb generációra segítségére szorul. Ilyenkor vagy szakít időt egy családtag az idős rokon ápolására, vagy megbíz valakit a gondozással. De hogyan érdemes ápolót választani. Mit várhatunk el egy idegentől és mennyit reális fizetni azért, hogy eljár időnként szerettünket gondozni?

Gondozás vagy gondoskodás?

...a jövőjét tekintve a jobb állapotba hozásra törekszik!

…a jövőjét tekintve a jobb állapotba hozásra törekszik!

Két nagy csoportra osztható, hogy mit tud valaki „rendelni” idős hozzátartozója mellé, hiszen ezt már legtöbbször nem a gondozott teszi meg. A gondozás igénye a gyakoribb. Talán azért is, mert nem gondol a szavak jelentése mögé az ember.

A gondozás elég egyszerű és „állatias” szolgáltatás. Annyit jelent, hogy szükségleteit kielégíti, táplálékkal ellátja a gondozottat. És valóban, amikor gondozást ellenőrzök valahol, sokszor csak az életben tartó feladatoknak van csak halvány nyoma.

A gondoskodás egy magasabb szintű szolgálatot jelent, benne van a foglalkozás, érdeklődés, törődés valaki iránt. Ilyenkor szó szerint a gondját viseli a gondozottnak a megbízott és – nagyon fontos – a jövőjét tekintve a jobb állapotba hozásra törekszik! Nem csak segít „átvészelni egy időszakot és majd lesz valahogy a végén… jobbá tenni. Ebben van a kulcs.

Hogyan ismeri fel, hogy melyiket szolgáltatja valaki?

Összeszedtem néhány pontban, hogy mit tapasztalhat, ha gondozóval találkozik, és milyen az, ha szerettéről valaki gondoskodik.

1 – Higiénia

Sokszor kritikus a higiénia, mind a személyes, mind a lakókörnyezet tisztasága. A takarítás legtöbbször nincs benne a gondozó feladatában, pedig a jobb állapotba hozáshoz tisztaság, jó illat és sok-sok fény passzol. Tehát a mindig lehúzott redőny, félhomály a „csak ahol a papok táncolnak” típusú takarítást sugallja. Ha gondoskodnak valakiről, nem hagyják, hogy megegye a szemét, a por és letargiába kergesse a sötét és az áporodott szag.

Ugyanígy a testi higiénia: sokszor kevés egy idősnek napi 1 felületes lemosás. Esetenként több fürdetésre van szükség és a kényes helyek rendbetételére is gondot kell fordítani. A körmök állapota, frizura, a lábujjak közötti hámhiány, gombásodás, fogak elhanyagolt állapota, protézis tisztításának hiánya mind mind a gondoskodás hiányának árulója!

milyen gyógyszereket és vitaminokat szed a gondozott és van e rá szüksége?

Mit eszik, mit iszik és mennyit… sőt, milyen gyógyszereket és vitaminokat szed a gondozott és van e rá szüksége?

2 – Életmód, táplálkozás

Mit eszik, mit iszik és mennyit… sőt milyen gyógyszereket és vitaminokat szed a gondozott és van e rá szüksége? – ezek is hozzátartoznak egy szakértő gondozó repertoárjához. A legyengült test nem képes a jobb állapotba hozásra, csak a vegetálásra. A gyógyszerek csak a betegségek ellen jók – legjobb esetben – de nem segítenek azon, hogy valóban javuljon valakinek az általános állapota. Ráadásul gyakori, hogy nem is hatásos már, amit a beteggel szedetnek, csupán megszokásból kapkod be hatástalan tablettákat. Kérdezzen rá egy gondozótól, hogy milyen gyógyszereket és mikor szed az ápoltja. Vagy hogy mi volt a tegnapi és tegnapelőtti ebédje, vacsorája. Hosszú csend következik a legtöbb alkalommal. Egészséges táplálkozás nélkül pedig szintén esélytelenül harcol a jobb állapotért.

3 – Mozgás, mozgatás

Aki képes mozogni, azzal érdemes sétálni, akinek ez nem megoldható, azzal is lehet mozogni. Még a fekvő betegek is örülnek, ha időnkén „forgatva” vannak és ezzel együtt elvégezhetők a higiéniai teendők is. Ehelyett sajnos gyakori, hogy mozdulatlanul, különböző testnedvektől szagosan fekszenek a kiszolgáltatott öregek. Pedig a velük való foglalkozás ezt is megkívánja és történik vele valami. Aki gondoskodik, az nem is kérdezi, hogy akar e a beteg sétálni… – nem fogja soha mondani – de mégis szinte kivétel nélkül boldogabbak, ha mégis elindulnak!

Egy gondoskodó ápoló megnevetteti, boldogabbá teszi ápoltja egész napját és az már várja a holnapot, hogy mikor érkezik megint.

Egy gondoskodó ápoló megnevetteti, boldogabbá teszi ápoltja egész napját és az már várja a holnapot, hogy mikor érkezik megint.

4 – Érzelmi fokozat

A legárulkodóbb egy gondozott érzelmi állapota. Egy gondoskodó ápoló megnevetteti, boldogabbá teszi ápoltja egész napját és az már várja a holnapot, hogy mikor érkezik megint. A tisztaság, az étkezés, a mozgás mind rányomja bélyegét a beteg arcára. Sajnos sok idős ember fél és még reklamálni sem mer, ha egy türelmetlen, ideges ápolóval van dolga. Ha ráadásul mindez nem otthoni körülmények között történik, hanem egy idősek otthonába, még kevesebb figyelem jut 1-1 gondozottra.

Biztos vagyok benne, hogy nem kérdéses már, melyik állapot és ápolási forma a kívánatosabb.

Igaz, hogy a „gondozás” olcsónak tűnik, és sokakban enyhíti a bűntudatot is a gondozásra szánható idő hiánya miatt. Gyakori sajnos a feketén, lenyomott árakon dolgozó szakképzetlen, vagy jobb esetben túlterhelt kórházi dolgozó, ápoló, de a számon kérhetősége is legtöbb esetben az elkért összeggel arányos.

Tudom, hogy nem mindenki szállhat ki a napi feladatokból vagy éppen lehet, hogy nincs hozzá ereje, képessége, gyomra, hogy ezt szívvel, lélekkel csinálja… ez nem könnyű szakma. Helyesen dönteni viszont könnyű és csupán az idejébe kerül körültekintően választani ápolót szerette mellé. Aki tényleg leveszi a válláról a terhet, képben van gondozott étrendjével, figyel minden fenti pontra és még a lakást is rendben tartja, az vélhetően jóval többet ér annál a díjnál, amit elkér a hivatalos szolgáltatásért cserébe. Viszont az első esetben is sokan elkérnek 1000-1500 forintos díjat, ami ilyenkor már igen drága, hiszen méltatlan körülmények között látni a szeretett rokonunkat ennyi pénzért, elkeserítő helyzet.

Kérje ingyenes konzultációmat Budapesten itt, ahol meglévő gondozás körülményeinek ellenőrzését és új lehetőségekhez való tanácsadásom díjmentesen biztosítom. Szívesen várom jelentkezését akkor is, ha először keres megbízható és gondoskodó ápolót idős beteg rokonának. Ha a jobb állapotba hozása célja, akkor kérjen időpontot most: IDŐPONT KÉRÉS ITT

Ha pedig ismer olyan embert, aki gondozásra szorul, ossza meg vele, vagy családjával ezt a cikket, hogy nehogy belefussanak egy gondtalan, vegetálásra is kevés gondozásba, hanem ők is ki tudják választani a legoptimálisabb megoldást szerettük számára!

Jankó Era
Erika több, mint 25 éve foglalkozik idős, beteg emberek gondozásával, ápolásával. Hosszasan figyelte és tapasztalta meg, hogy ebben a társadalomban nagyon sok idős ember szorul segítségre, és éli az életét egyedül. Célja, hogy felhívja a figyelmet az idős emberek kiszolgáltatottságára, és hogy a saját otthonukban, a saját lakásukban segítse az idős, elesett, beteg embereket, kialakítva egy olyan teret és életminőséget számukra, hogy az a mindennapjaikban élvezhető legyen. "Az idősgondozás, a betegápolás társadalmi probléma, amit széles körben kezelni kell! Én évek óta sikerrel teszem ezt."

Egy hozzászólás ehhez: “Hogyan válasszon betegápolót idős rokona mellé?”

  1. Vass Márta szerint:

    Üdvözlöm! Szeretnék jelentkezni betegápolás munkakörbe.Budán egy évig voltam idős ápoló.Gyálon több hónapig „beugró”.Majd Csopakon szintén a gondozottam haláláig,majd Balatonfüreden.Gondozottaim nagyon megszerettek,mert vidámságommal fényt vittem az életükbe. És a legtöbb helyen „papok táncolnak” vártak…,-de a déli pihenés (alvás) alatt igyekeztem rendbe tenni az elmaradtakat.—Temetések után nem kerestem állást,mert megviselt a hiányuk!Nem nálam történt az elhalálozás !!!!! De így is nehéz a feldolgozása. 10 napos váltásban egyeztem meg,mert kell a pihenés,az idősnek pedig a változatosság.–várom az értesítésüket !Áldás! Köszönettel :
    Márti

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük